Apple je 3. aprila začel s prodajo svoje naslednje velike stvari - tabličnega računalnika iPad. Lahko govorimo sploh o računalniku? V bistvu Apple raje sliši o napravi, ki naj bi zadovoljila vse potrebe sodobnega potrošnika. Seveda gre za elektronsko napravo, a tehnična plat kot je v navadi pri Applu ni v središču pozornosti.


Prihodnost je tukaj.

Že pri uradni napovedi iPada so se novinarji, analitiki in poznavalci računalniške zgodovine takoj spomnili na Applov prvi tablični računalnik Newton, ki je doživel neslaven propad - mnogi so trdili in še vedno trdijo, da je bil Newton na tržišču pred časom in da se je Apple tokrat procesa lotil drugače, predvsem pa z izkušnjami s prejšnima napravama, ki sta izjemno vplivali na Applov razvoj v zadnji dekadi - iPod in iPhone. Spletni trgovini iTunes Store in AppStore sta vsekakor velika konkurenčna prednost in odlična platforma, ki jo Apple sprida izkorišča pri predstavitvi skoraj vseh svojih naprav v zadnji dekadi, poleg tega pa z njima uspešno zajame več ciljnih skupin (končne uporabnike, avtorje oziroma medijske konglomerate in ostale korporacije, razvijalce, idr.). Obema trgovina se je v okviru platforme pridružil še skupni operacijski sistem - iPhone OS, ki si nekatere stvari deli tudi z namiznim operacijskim sistemom Mac OS X.


Apple A4.

Tudi po strojni plati se je Apple v primeru iPada v celoti zanašal na lastno oziroma v zadnjem času pridobljeno "znanje" (beri: lastniške deleže z nakupi podjetij). Applov iPad poganja namreč procesor A4 s frekvenco 1 GHz, ki naj bi bil odgovoren za iPadovo dolgo delovanje baterije. Po navedbah Appla naj bi deloval iPad brez električne vtičnice 10 ur, medtem ko so nekateri tuji spletni portali ugotovili, da je pri varčnejši uporabi iPad sposoben delovati še kar nekaj ur dlje. Sicer pa je večina strojnih komponent zelo podobna Applovemu telefonu iPhone - zaslon je kakovosten in velik 9,7 inča, z iPadom upravljamo na enak način kot z iPhonom (na voljo je tudi upravljanje z več prsti oziroma "multi-touch"), na voljo je malenkost več pomnilnika, povezovanje z internetom je možno preko brezžičnih omrežij ali mobilnega interneta 3G (dražji modeli) in seveda enake ali večje kapacitete za shranjevanje podatkov.


Predvajanje videa.

Velika razlika pa je na programski strani. Kot že omenjeno je operacijski sistem zelo soroden tistemu v iPhonu, a programi so doživeli kar veliko sprememb napram sorodnikom v drugih Applovih napravah. Denimo spletni brskalnik Safari ali klient za elektronsko pošto Mail se v osnovi bistveno ne razlikujeta od namizne ali mobilne različice, imata pa par prilagoditev in izboljšav, ki bodo prej ali slej našle svojo pot v namizno in mobilno različico dotičnih programov. Podobne razlike je moč opaziti tudi pri programih za pregledovanje slik in video posnetkov ter adresarju, zapiskih in koledarju. Podobno kot pri iPhonu je Apple največ zgražanja doživel z ne-vključitvijo Adobejevega priključka Flash v spletni brskalnik Safari, pri čemer se je začel še posebej zavzemati za standarde na spletu (predvsem HTML5, ki prinaša video podporo brez priključkov, a nastopi problem kasneje pri kodekih).


iTunes na iPadu.

Čeprav se je o iPadu že od prve uradne predstavitve govorilo kot o tabličnem računalniku ali e-bralniku, pa Apple ni tržil iPada izključno kot e-bralnika oziroma ni napovedal direktnega boja z Amazonom in njegovim e-bralnikom Kindle, saj ima Amazon zaenkrat veliko večji katalog e-knjig. Po drugi strani pa se Apple zaveda tudi tega tržišča in zato je pripravil storitev iBooks, ki je pravcata spletna trgovina za knjige z zaenkrat še omejenim naborom e-knjig. Kako se bo nadaljeval Applov pohod na e-knjige (zaenkrat kaže, da cilja Apple na vse medijske vsebine), še ni znano - z gotovostjo pa lahko trdimo, da bo iPad še en uspeh za Apple, saj je bilo za velikonočni konec tedna prodanih kar 300.000 iPadov! Če to ni nova odiseja v vesolju...

Nazaj