Aksioma - Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana, FH JOANNEUM Graz, ALOU in galerija Kapelica v sodelovanju s Centrom urbane kulture Kino Šiška predstavljajo:

Taktike in praksa: Gonilniki novih medijev
Pilotski seminar o novomedijski umetnosti
Delavnice, predavanja, konzultacije, performansi, razstave, pogovori
1. do 5. junij 2010, Kino Šiška, Ljubljana
www.aksioma.org/seminar

Vstop prost!

Vljudno vas vabimo, da si na strani www.aksioma.org/seminar ogledate program pilotskega seminarja in se čimprej prijavite na brezplačne delavnice, saj je število udeležencev omejeno.

---------------------------------------
PREDSTAVITEV PROGRAMA
---------------------------------------

Ideja o zasnovi seminarja, ki bo eksplicitno namenjen obravnavi novomedijske umetnosti, izhaja iz potrebe po bolj sistematični obravnavi tovrstnih umetniških praks. Domači umetniki z različnih umetniških smeri producirajo izjemna novomedijska dela, vendar se pri komunikaciji z javnostjo in s financerji pogosto soočajo s sorazmerno slabim razumevanjem njihove dejavnosti. To ni presenetljivo, saj je tovrstna umetniška praksa postala vozlišče sodobnih humanističnih in naravoslovnih znanosti. Eden izmed pomembnejših ciljev seminarja je približati novomedijsko umetnost širši javnost.

Osrednji izobraževalni del seminarja bo potekal v dopoldanskih in popoldanskih terminih, ki so namenjeni tako študentom umetnosti kot umetnikom, ki bi radi poglobili svoja znanja. Zasnovan je v tesnem sodelovanju z Oddelkom za medijsko in interaktivno oblikovanje iz Univerze za uporabno umetnost FH JOANNEUM iz Gradca. Delež izobraževalnega programa je prispevala tudi Akademija za likovno umetnost in oblikovanje – ALUO. V okviru izobraževalnega programa seminarja bodo potekala predavanja, delavnice in konzultacije, na katere se lahko zainteresirani prijavijo preko spletnega obrazca.

Za splošno javnost bo najbolj zanimiv predvsem večerni del programa, ko bodo potekali javni pogovori in razstavni program z večmedijskimi performansi.

V okviru razstavnega dela programa se bodo predstavili priznani domači in mednarodni umetniki. V Galeriji Kapelica bo japonski umetnik Norimichi Hirakawa postavil interaktivno instalacijo Globalni položaj. Performansi bodo potekali po 21. uri v Kinu Šiška. Ameriški umetnik Dan Wilcox alias danomatika bo predstavil oblačilni glasbeni inštrument Robotcowboy. Priznani nemški skladatelj digitalne glasbe in interdisciplinarnih instalacij hans w. koch bo uprizoril participatorni performans s prenosniki z naslovom the benchmark consort. Občinstvo je toplo vabljeno k sodelovanju pri njegovi kompoziciji s svojimi PC ali Mac prenosniki. Intermedijska iniciativa Cirkulacija 2, prejemnica Zlate ptice za glasbo za leto 2009, bo izvedla improvizirano multimedijsko intervencijo. Ob zaključku petkovega večera pa bo libanonski elektroakustični glasbenik in skladatelj Tarek Atoui izvedel serijo fizično intenzivnih zvočnih izsekov z naslovom Un-drum 2: Kitajska naveza. Vse dni seminarja si bodo udeleženci lahko izposodili tudi kolo za kartiranje javnih prostorov Frida V., delo računalniškega programerja in umetnika Luke Freliha.

slika
Frida V., Luka Frelih
(Foto: Arhiv Ljudmile)


K pogovoru smo povabili nekatere izmed priznanih strokovnjakov, ki bodo obravnavali različne vidike novomedijske umetnosti. O izobraževalnih modelih bosta govorila Simge Esin in Seppo Gründler, o festivalski dejavnosti Simona Lodi in Jurij Krpan, s teoretskimi vprašanji se bosta ukvarjala Marco Deseriis in Sunčica Ostoiæ, o kritiki in publicistiki bosta govorila Alessandro Ludovico in Janez Janša, o umetniški dejavnosti skupina monochrom in Vuk Æosiæ, o vprašanjih razstavne in kuratorske dejavnosti pa Domenico Quaranta in Dunja Kukovec. V pogovore, ki bodo potekali v obliki javnih intervjujev, bo aktivno vpletena tudi publika.

Podrobne informacije o govorcih in programu na www.aksioma.org/seminar.

Nazaj